BLOG Juli 2017

Kunstwedstrijd Gemeente Putten: Wanneer gaat de gemeente kunstenaars serieus nemen?!

7-7-2017 door Walther 

Het is weer zover, de gemeente heeft een kunstwerk nodig voor in de trouwzaal. In plaats van kunstenaars uit te nodigen hun plannen in te dienen, wordt het een wedstrijd. Alleen de winnaar krijgt 2500 euro, de werken worden eigendom van de gemeente en of de kunstenaar het werk even op eigen kosten wil vervaardigen en daarbij wil voldoen aan allerlei voorwaarden omtrent kleur, afmetingen, ophangsysteem etc. Het reglement heb ik meermaals doorgelezen maar hoe vaker ik las, des te stompzinniger ik het vond. We laten bij een nieuw gemeentehuis toch ook niet meerdere bouwen op kosten van de aaannemer en betalen dan alleen degene die de gemeente het mooiste vindt?! 
Mijn reactie op facebook en twitter kenbaar gemaakt, toen reactie daarop uit bleef ook maar een mail gezonden. Tot op heden geen reactie, dus vandaar dat ik de inhoud van mijn mail maar wat breder openbaar maak. 

Het wordt tijd dat kunst serieus genomen wordt, dat vergt aanpassingen van de vraagzijde: stop wedstrijden, laat mensen ideeën opperen met een begroting (offerte).
Maar het vergt evengoed aanpassingen aan de aanbodzijde: kunstenaars lees de voorwaarden voordat je naar je atelier of studio holt, onderken dat je werk wat waard is en laat je niet afschepen met alleen 'de eer' !
#tegendebakker #betaalwatjekoopt

Hier mijn brief:

LS,
De gemeente heeft een wedstrijd uitgeschreven om zo een kunstwerk voor de trouwzaal te verkrijgen. De winnaar krijgt 2500 euro. Een leuk initiatief lijkt het, de trouwzaal is immers supersaai en kan inderdaad best een kleurige blikvanger gebruiken. Aardig ook dat Puttense kunstenaars wordt gevraagd hier invulling aan te geven. De manier waarop stuit mij echter tegen de borst, als ik de voorwaarden doorneem lees ik naast allerlei voorwaarden over oa aard, omvang, kleur en presentatie ook dit:
 
- Het werk wordt 5 jaar tentoongesteld in de trouwzaal. 
- Het werk wordt eigendom van de gemeente Putten. 
- De kosten zijn voor rekening van de kunstenaar 
 
Ik beschouw dit als een belediging aan het adres van de kunstenaar: Puttense kunstenaars mogen in eigen tijd en op eigen kosten iets vervaardigen wat aan allerlei voorwaarden moet voldoen en daarbij moeten ze hopen dat hun onkosten worden vergoed door een prijs te winnen? Als we een nieuw gemeentehuis willen, laten we toch ook niet meerdere gemeentehuizen bouwen op kosten van de aannemer, kiezen de mooiste en laten dan de beste aannemer een ‘prijs winnen’ ?!
 
De architect krijgt betaald voor ontwerp, de aannemer voor de bouw, maar de creatief moet een wedstrijd winnen. Heeft de ontwerper van de prachtige Puttense hertenbankjes destijds ook een vergoeding gekregen voor zijn ontwerp? Als u kunstenaars/creatieven serieus wilt nemen, nodig hen dan uit om plannen te presenteren, kies de beste/mooiste en betaal ze normaal voor arbeid en materiaal/uitvoering. De subsidiepotten hoeven dan ook niet zo ver open. In het zakelijk leven is al iets bedacht voor dat proces en dat heet ‘offerte’ en het uitnodigen tot het indienen ervan ‘aanbesteden’.
 
Recent heb ik zelf ook zo'n geweldige 'prijs' gewonnen, mijn foto zou groot op een wand in een nieuw waterschapshuis mogen komen. Ik mocht een vrije middag spenderen om bij de 'feestelijke opening' te komen en daar schaapachtig lachend onder het genot van bitterballen te mogen constateren dat ik niet alleen mijn werk maar ook mijn vrije tijd afhandig had laten maken voor deze geweldige 'eer'. Ik heb vriendelijk bedankt. 
 
Nu was ik zelf niet van plan aan de Puttense wedstrijd mee te gaan doen, ik beschouw mezelf ook niet direct als een kunstenaar, ik maak beeld: vrij werk en in opdracht. Daarbij doe ik mijn best om me mijn werk niet op slinkse wijze afhandig te laten maken. Dat zouden andere creatieven ook niet moeten laten doen. Helaas zit de gemiddelde creatief al in zijn/haar atelier nog voordat de voorwaarden gelezen zijn. Van deze groep wordt maar al te gemakkelijk geprofiteerd door ze een veer in de kont te steken met eer. Mag ik ervan uitgaan dat gemeente Putten na deze eye-opener creatieven wat serieuzer gaat nemen en de volgende keer beter nadenkt over de voorwaarden voordat er weer een wedstrijd aan te pas moet komen? Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
 
Vriendelijke groeten
 
Walther Siksma


Update 11-7-2017: Inmiddels reactie gehad en naar zeggen van de gemeente wordt alleen het winnende werk hun eigendom. Als je betonnen meesterwerk van 1.5 x 4m de wedstrijd niet wint kun je hem toch gewoon thuis aan de muur hangen. Let dus op dat deugdelijke ophangsysteem ;)

Update 12/7/2017: Puttens weekblad is (ondanks nadrukkelijke noot voor de redactie) in staat de essentie uit m´n ingezonden stuk te redigeren en ook nog m´n naam verkeerd te spellen. 

Update 12/7/2017: Een tweede reactie gehad, de voorwaarden zijn aangepast, de gemeente wordt niet langer eigenaar van de werken. Uitnodiging voor een gesprek.

Nimar onderwaterhuis

2-7-2017 door Walther 

Lang heb ik er over getwijfeld, een onderwaterhuis aanschaffen voor mijn camera. Hoe vaak gebruik je dat nou? Maar je camera met lens twv meer dan 6000 euro toevertrouwen aan een chinees camerazakje van een paar tientjes op ebay werd me toch te gek. En ik hou nu eenmaal van een laag camera standpunt, ook in het water, dus uiteindelijk heb ik de knoop maar doorgehakt.
Het is een Nimar geworden, de meeste controls zijn ook nog daadwerkelijk te bedienen, weliswaar super spartaans met hendeltjes en tandwieltjes, maar het gaat! Afgelopen weekend in Makkum getest en ik ben er super blij mee